Przejdź do treści

Spróbuj, nie pożałujesz

Na zdjęciu dwa pączki posypane cukrem pudrem

Dziś tłusty czwartek, a my wiemy już gdzie można skosztować najlepszych pączków w całym powiecie poznańskim.

Niedawno na Międzynarodowych Targach Poznańskich w ramach Tour Salon odbył się konkurs „Smaki Powiatu – Smak Pączka” 2020. Znamy jego rozstrzygnięcie. Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem, a wyróżnieni tym razem nie obeszli się smakiem.

Najbardziej docenione zostały: pączek z powidłami i gorzką czekoladą zaprezentowany przez Wypiekarnię z Kórnika, tradycyjny pączek maślany z Cukierni „Krzyżan” z Lubonia, pączek tradycyjny z Cukierni Jacka Grzeczki z Pobiedzisk oraz pączki przygotowane przez uczniów z Zespołu Szkół w Bolechowie z Technikum w Murowanej Goślinie.

Nagrodzono również cztery cukiernie z Poznania, które do produkcji pączków wykorzystują produkty pochodzące między innymi z terenu z powiatu poznańskiego.

W tym przypadku wyróżnienia powędrowały do przedstawicieli: Ciastkarni „Luna” za pączek z bitą śmietaną, „Cukierni Bezowej” za pączek tradycyjny z powidłami śliwkowymi, „Pączusia i Kawusi” za pączek z konfiturą z czarnej porzeczki z lukrem porzeczkowym, a także za pączek z konfiturą ze śliwki, z czekoladą i kruszonką piernikową.

Aż szkoda patrzeć na te słodkości i ich nawet nie spróbować, tym bardziej ze ponoć w tłusty czwartek kalorie się nie liczą, za to wysoko ceniona jest wierność tradycji, a ta mówi, iż aby się powodziło należy zjeść co najmniej jednego pączka.

Tym bardziej trzeba więc ulec tej przyjemności, a dzięki konkursowi na najlepszy pączek, prościej dokonać wyboru, którego na pewno nie będziemy żałować.