Instytut Skrzynki zaprasza do udziału w konkursie zatytułowanym „Niepospolite kompozycje kulinarne. Tradycja i współczesność”, edycja: „Potrawy na wigilijnym stole”.
Jury podda ocenie pełne menu stołu wigilijnego czyli zupy, przekąski (na zimno i na ciepło), dania główne, wypieki i ciasta oraz gwiazdkowe smakołyki. Kapituła konkursu będzie brała pod uwagę wyjątkowość i niepowtarzalność przepisów, nawiązania do tradycji i historii. Dodatkowe punkty będzie można uzyskać za zdjęcia lub skany archiwalnych rodzinnych zapisków kulinarnych oraz wskazanie i szczegółowe opisanie receptur. W przedsięwzięciu mogą wziąć udział wszyscy pełnoletni mieszkańcy powiatu poznańskiego, miasta Poznania i Wielkopolski, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne obiekty gastronomiczne.
Formularz zgłoszeniowy dostępny jest tutaj. Zgłoszenia konkursowe zawierające wypełniony i podpisany formularz oraz załączone przepisy kulinarne zawierające spis ilościowy składników oraz sposób przygotowania potraw i zdjęcia własnego autorstwa (lub z zdjęcia z prawami do ich publikacji) należy przesłać e-mailem na adres: kontakt@smakipowiatuoznanskiego.pl
Zgłoszenia przyjmowane są do 20 grudnia 2021 r.
Wyniki konkursu zostaną ogłoszone najpóźniej 22 grudnia 2021 r.
Sfinansowano przez Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego ze środków Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018 – 2030.