15 restauracji z Poznania i terenu powiatu poznańskiego zgłosiło się do konkursu kulinarnego. Zatrudnieni w nich kucharze musli wykazać się przygotowaniem jak najlepszych tatarów – z mięsa wołowego, rybnych oraz wegańskich.
Jury konkursu miało za zadanie zdegustowanie około 30 przysmaków, które zostały zgłoszone do udziału w konkursie. Uczestnicy przygotowali różne rodzaje tatarów – tak właściwie ograniczały ich tylko wyobraźnia i poczucie smaku! Kapituła konkursowa kosztowała tatary z jelenia, tuńczyka, łososia, troci wędrownej, wafli ryżowych, pomidorów i arbuza, suszonych pomidorów czy pieczonych batatów.
W konkursie „Smak Tatara 2022” w kategorii tatarów tradycyjnych, przygotowanych z wołowiny i innych rodzajów mięs przyznano nagrody (laureaci otrzymali także vouchery ufundowane przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie upoważniające do udziału w warsztatach z przygotowywania kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej):
I miejsce – restauracja Smaczki Maszki w Baranowie za dwie potrawy ex aequo za tatar z grasicy oraz tatar z polędwicy jelenia. Zwycięzca otrzymał nagrody: voucher o wartości 400 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła, voucher o wartości 500 złotych do sklepu Bela Mesa
II miejsce – restauracja Lumiere z Hotelu Edison w Baranowie za tatar tradycyjny z mięsa wołowego. Zdobywca drugiej lokaty otrzymał voucher o wartości 300 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła, voucher o wartości 300 złotych do sklepu Bela Mesa
III miejsce – lokal gastronomiczny Szarlotta z Poznania za tatar wołowy z dodatkiem lasuvoucher. Nagrody za trzecie miejsce to voucher o wartości 200 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła, voucher o wartości 100 złotych do sklepu Bela Mesa.
W kategorii tatarów wegańskich zwyciężyła restauracja Smaczki Maszki z Baranowa za tatar z arbuza i pomidora. Lokal ten otrzymał voucher o wartości 100 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła oraz upominki od sklepu Bela Mesa. W kategorii tatarów rybnych pierwszą nagrodę otrzymała restauracja Lumiere Hotelu Edison za tatara z łososia.
Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022– Smak Tatara” otrzymały następujące dania:
1. Restauracja Eatalia Kamionki za tatara rybnego
2. Restauracja Adamo z Mosiny za tatara tradycyjnego z mięsa wołowego
3. Restauracja Lumiere z Baranowa za tatar tradycyjny z mięsa wołowego
4. Restauracja Smaczki Maszki z Baranowa za tatara z grasicy
5. Restauracja Dozo Sushi Bar ze Swarzędza za tatara w łososia
6. Black Angus Steak House z Zalasewa za tatara wegańskiego
7. Restauracja Puszczyk z Puszczykowa za tatara tradycyjnego z mięsa wołowego.
Kapituła konkursowa przyznała także dwa wyróżnienia pozaregulaminowe za tatary. Powędrowały one do restauracji Dozo Sushi Bar ze Swarzędza (za tatar rybny) oraz Restauracja L33 z Poznania (za tatar tradycyjny z mięsa wołowego).
Więcej informacji tutaj.