40 pączków z cukierni położonych na terenie Poznania i powiatu poznańskiego zdegustowało jury konkursu „Smak Pączka 2022”.
Organizatorem przedsięwzięcia był Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Wśród zgłoszonych do konkursu smakołyków znalazły się pączki z nadzieniami tradycyjnymi i innymi. Przykładem tych ostatnich mogą być wypieki z nadzieniem pomarańczowo-dyniowym czy pączki z pyrą. Pączki były kosztowane przez dwie kapituły konkursowe: profesjonalną i konsumencką.
W kategorii pączki tradycyjne zwyciężyła firma „Smaczki Maszki” z Baranowa za pączka z konfiturą z róży oraz za pączka z domowymi powidłami. Drugie lokatę zdobyła „Wypiekarnia – Magdalena Pawlaczyk” z Kórnika za pączka z powidłami, a na najniższym stopniu podium uplasowała się Kawiarnia Cafe Reszka z Buku za pączka z konfiturą malinową. W kategorii pączków innych pierwsze miejsce zajęła „Wypiekarnia Magdalena Pawlaczyk” z Kórnika za pączka z czarną porzeczką i mleczną czekoladą. Na drugim stopniu podium stanęła Marta Ignasiak-Kciuk z Koła Gospodyń Wiejskich w Błażejewie za cronuta z nadzieniem z białej czekolady w polewie. Nagroda za trzecie miejsce powędrowała do Cukierni Ryszarda Gembiaka za pączka z konfiturą dyniowo-pomarańczową.
Laureaci otrzymali nagrody finansowe od Instytutu Skrzynki, zestawy konfitur od Zakładu Przetwórstwa Rolno-Spożywczego „Wiórek”, vouchery ufundowane przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, zestawy upominków od powiatu poznańskiego, vouchery na szkolenie od Cukierni Pawlova oraz voucher na zakupy w sklepie www.drake.com.pl.