Zgłoszenia do konkursu „Na wigilijnym stole 2022”, na najlepsze wigilijne zupy, pierniki i inne świąteczne przysmaki są przyjmowane są do dnia 15 grudnia 2022 roku.
W wydarzeniu mogą uczestniczyć koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, szkoły gastronomiczne i restauracje z całego naszego województwa oraz obywatele Ukrainy przebywający czasowo w Wielkopolsce.
By wystartować w konkursie należy wypełnić formularz zgłoszeniowy dostępny na stronach www.instytutskrzynki.pl i www.smakipowiatupoznanskiego.pl. Wypełniony dokument należy wysłać na adres kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl do piątku, 15 grudnia włącznie. Z gotowym daniem konkursowym, wigilijną przekąską lub wypieczonymi piernikami należy udać się w niedzielę, 18 grudnia w godzinach od 10.00 do 12.00 do Pałacu na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Potrawy będą oceniane w trzech kulinarnych dziedzinach: zupy (np. grzybowa, barszcz, rybna, z suszu owocowego), pierniki oraz inne. Każdy przedstawiciel podmiotów, które są uprawnione do wzięcia udziału w przedsięwzięciu może zgłosić maksymalnie 3 rodzaje potraw i 3 rodzaje wypieków. Dania oceniać będzie Kapituła złożona z ekspertów kulinarnych, a dodatkowo pierniki oceniane będą przez Kapitułę składającą się z najmłodszych smakoszy, którzy przyznają trzy tytuły: złote, srebrne i brązowe „Piernikowe serduszka”. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone na scenie w Muzeum w godzinach popołudniowych podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego, który odbywa się w szreniawskim Muzeum.