W najbliższą sobotę i niedzielę, w dniach 24 i 25 lipca 2021 r. w godzinach od 12.00 do 16.00 w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie odbędą się pokazy edukacyjne zatytułowane „Lato w Muzeum”.
Podczas imprezy będzie można poznać wszystkie etapy dawnego procesu wypiekania chleba na zakwasie. Spotkanie będzie okazją do zakupu pachnących świeżych bochenków. Chleby te będą pochodzić z zabytkowego pieca chlebowego z przełomu XIX i XX wieku. Goście Muzeum będą mogli zobaczyć również jak zbudowany jest piec chlebowy. Poznają także inne urządzenia, które dawniej wykorzystywano do produkcji chleba. Impreza będzie okazją nie tylko do rozkoszowania się wyglądem i smakiem tradycyjnego wiejskiego chleba lecz również wędzonych wędlin i serów. W trakcie warsztatów „Świat glinianych wyrobów” osoby, które zdecydują się odwiedzić Muzeum w najbliższy weekend zostaną zaznajomione z najstarszą techniką wyrobu naczyń i zabawek.
Program imprezy:
– pokaz wypieku chleba połączony ze sprzedażą -12:00 i 14:00
– prezentacja sprzętu do produkcji chleba – 13:00 i 15:00
– warsztaty „Świat glinianych wyrobów” – od 12:00 do 16:00
– wędzenie wędlin i serów połączone z ich sprzedażą 13:00-16:00 (tylko w niedzielę 25 lipca).
Sfinansowano przez Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego ze środków Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018 – 2030.