W najbliższą niedzielę, 7 lipca 2024 r. w godzinach od 11.00 do 17.00 w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie odbędzie się wydarzenie zatytułowane „Z wiejskiego stołu”.
W trakcie imprezy na stoiskach przygotowanych przez pracowników szreniawskiego Muzeum prezentowane będą między innymi:
- stare metody suszenia ziół,
- sposoby sporządzania syropów z roślin zielnych,
- metody przygotowania kompotów,
- proces palenia kawy z ziaren zbóż,
- sposoby pieczenia chleba w służących temu tradycyjnych piecach.
Podczas wydarzenia Koła Gospodyń Wiejskich przygotują dania, które w przeszłości zwykle gościły w wiejskich domach. Osoby, które wybiorą się do Muzeum w Szreniawie będą miały sposobność do zapoznania się z ofertą przygotowaną przez wielkopolskie firmy z branż mleczarskiej, wędliniarskiej, zielarskiej, piekarniczej, owocowo-warzywnej i pszczelarskiej. Nie zabraknie również atrakcji dla dzieci.
Bliższe informacje o wydarzeniu i metodach zakupu biletów można uzyskać tutaj.