W najbliższą niedzielę, 9 lipca 2023 r. w godzinach od 11:00 do 17:00 Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprasza wszystkich na imprezę plenerową zatytułowaną “ Z wiejskiego stołu”.
Muzeum zaprasza wszystkie Wielkopolanki i wszystkich Wielkopolan na kolejne wydarzenie mające na celu popularyzację potraw pochodzących „z wiejskiego stołu”. Osoby, które w najbliższą niedzielę odwiedzą szreniawskie Muzeum będą miały możliwość zapoznania się z ofertą wielkopolskich producentów z branż:
- mleczarskiej,
- wędliniarskiej,
- zielarskiej,
- piekarniczej,
- owocowo-warzywnej
- oraz pszczelarskiej.
Dla zwiedzających zostaną przygotowane stanowiska muzealne o charakterze pokazowym. Prezentowane na nich będą między innymi:
- tradycyjne metody suszenia ziół,
- wykonywania syropów z roślin zielnych,
- gotowania kompotów,
- palenia kawy z ziaren zbóż,
- pieczenia chleba w tradycyjnych piecach chlebowych.
Zaproszeni na wydarzenie prelegenci wygłoszą wykłady na temat roślin zbieranych z runa leśnego, łąk i zbiorników wodnych czyli tak zwanych roślin kuchni głodowej. Istotnym składnikiem prelekcji będą pokazy rozpoznawania roślin, które można wykorzystać do gotowania potraw. Zwiedzający będą mogli spróbować potraw z tataraku, lebiody, szczawiu i wielu innych roślin, które niegdyś często gościły w wiejskich domach i były spożywane przez chłopów. Ważnym elementem imprezy będą stoiska wystawców zrzeszonych w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Spółdzielni Spożywczych. Producenci ci zaprezentują publiczności swoje tradycyjne, często ekologiczne produkty żywnościowe.
W trakcie wydarzenia w muzealnym pałacu odbędzie się finał konkursu na Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego. Jego hasło przewodnie brzmi: „Smaki na lato 2023”. Warto dodać, że w roku bieżącym jego organizatorzy wprowadzili specjalną kategorią konkursową o nazwie „Z przeszłości do przyszłości”.
Bilety na wydarzenie można zakupić w kasie Muzeum lub online.
Przedrukowuje program imprezy:
11.00 – Rozpoczęcie imprezy
12.00-12.20 – Prelekcja „Wprowadzenie do degustacji roślin głodowych. Jak rozpoznać rośliny trujące”
13.00 – Otwarcie wystawy „WIEŚ BEZ FILTRA – ZOFIA RYDET”
13.30-14.00 – Występ zespołu „Poznańskie Senioritki” pod dyrygenturą Ewy Wodzyńskiej
14.00-14.20 – Prelekcja „Wprowadzenie do degustacji roślin głodowych. Jak rozpoznać rośliny trujące”
14.30 -16.30 – Konkursy i zabawy
16.30 – Ogłoszenie laureatów konkursu „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smaki na lato 2023”
Dojazd do Muzeum:
- pociąg Kolei Wielkopolskich z Dworca Głównego i przystanku Dębiec – podróż trwa ok. 20 min (przystanek Szreniawa znajduje się tuż przy Muzeum)
- autobusy – 703, 705, 707 z Górczyna – dojazd do Szreniawy trwa ok. 20 minut, dotarcie do Muzeum dodatkowe 5 – 6 minut.
Patronat Honorowy nad imprezą sprawuje Starosta Poznański – Pan Jan Grabkowski. Partnerem wydarzenia jest Krajowa Rada Spółdzielcza.