W niedzielę, 10 lipca 2022 r. Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprasza wszystkich na imprezę edukacyjno-rekreacyjną zatytułowaną „Z wiejskiego stołu”.
Wydarzenie poświęcone będzie tradycjom kulinarnym wsi polskiej. Jego ważnym aspektem będzie edukacja prozdrowotna i ekologiczna. Uczestnicy spotkania dowiedzą się między innymi czym różni się miód produkowany masowo od tego, który wytwarzany jest na małą skalę. Pracownicy Muzeum podpowiedzą jak rozpoznać czy produkt widziany w sklepie, na pewno jest zdrowy. Osoby biorące udział w wydarzeniu dowiedzą się również ile i jakie mięsa powinien spożywać człowiek oraz jak w zdrowo ugasić pragnienie? Muzealni specjaliści wypowiedzą się również na temat błędów, które Polacy popełniają kupując żywność.
W programie wydarzenia ponadto:
?wykorzystanie ziół w kuchni (w tym degustacja naparów ziołowych – herbatek)
?pokaz wyciskania oleju z pestek dyni
?tradycyjny wyrób masła i serów,
?charakterystykę mleka krowiego, owczego i koziego, dojenie sztucznej kozy oraz krowy dla dzieci
?pokaz wykonywania kiełbasy białej i prezentacja zabytkowego sprzętu rzeźniczego
?przygotowanie i degustacja zupy owocowej
?pokaz przygotowywania tradycyjnych napojów takich jak soki na gorąco, na zimno oraz kompoty z owoców sezonowych połączone z degustacją soku i naparów owocowych a także podpiwku, kwasu chlebowego, miodowego, syropu z bzu czarnego oraz polewki
? proces technologiczny powstawania chleba od surowca do gotowego produktu z wykorzystaniem naturalnego zakwasu i drożdży
? właściwości produktów pszczelich, rodzaje miodu i ich przeznaczenie (wraz z muzealnym warsztatem wykonywania świeczek)
Na terenie Muzeum będą na gości czekały stanowiska komercyjne i gastronomiczne. W niedzielę odbędą się liczne zabawy i konkursy dla małych i dużych. Zaplanowano występy zespołów muzycznych i rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak sera”.