3 października w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie odbędzie się impreza plenerowa zatytułowana „Poznańska Pyra”.
Podczas wydarzenia odbędzie się konkurs, w którym zgłoszone uprzednio dania z ziemniaków będą rywalizować o Certyfikat „Najlepszego Smaku Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Pyry”. W przedsięwzięciu tym mogą wziąć udział: producenci, przetwórcy, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, kola gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z powiatu poznańskiego, a także restauracje i inne zakłady gastronomiczne z Miasta Poznania. Poznańskie podmioty gastronomiczne mogą uczestniczyć w konkursie jedynie pod warunkiem, że ziemniaki z których powstały potrawy zgłoszone do konkursu pochodzą z terenu powiatu poznańskiego.
Zgłoszenia do konkursu przyjmowane są do 2 października 2021 r.
Więcej informacji o wydarzeniu i sposobie przyjmowania zgłoszeń tutaj.
Sfinansowano przez Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego ze środków Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018 – 2030.