W miniony weekend w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie w trakcie wydarzenia o nazwie „Przyszłość Przeszłości. Dożynki na Biskupiźnie” rozstrzygnięto konkurs na „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Chleba”.
Wśród zgłoszeń konkursowych dominowały chleby żytnie i pszenne, choć nie zabrakło również i słodkich akcentów w postaci szneki z glancem i chałki. Kapituła konkursowa po dokonaniu degustacji i oceny blisko 30 chlebów oraz produktów na bazie chleba ogłosiła wyniki konkursu. W śród zwycięzców znalazła się między innymi Piekarnia-Cukiernia Krystyny Weber-Boguckiej z Tuczna za chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni i słonecznikiem. Nagrodzono również Koło Gospodyń Wiejskich z Plewisk za chleb Plewiszczanka i Koło Gospodyń Wiejskich Nowinki-Drużyna Babeczki & Ciacha za sznekę z glancem. Jury doceniło także orzeźwiający smak kwasu chlebowego i kunszt wykonania rzeźby z ciasta chlebowego. Przedstawiała ona parę koni zaprzęgniętych do wozu, który przewozi maślane rogale z makiem.
Pełną listę nagrodzonych można znaleźć tutaj.
Sfinansowano przez Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego ze środków Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018 – 2030.