W listopadzie dania z mięsa gęsiego walczyć będą o tytuły „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Przekąski z gąski” oraz „Przekąski z gąski 2021”.
Konkursy te organizowane są przez Instytut Skrzynki oraz Ogólnopolski Cech Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy. Inicjatywy te adresowane są do restauracji, gospodarstw agroturystycznych, kół gospodyń wiejskich i innych przedsiębiorstw gastronomicznych z powiatu poznańskiego.
Z gęsiną związana jest sięgająca IV wieku historia o gęsiach i świętym Marcinie. Legenda mówi, o tym, że święty Marcin chcąc uniknąć przyjęcia godności biskupiej, skrył się w zagrodzie gęsi. Ptaki wydały go, głośno gęgając. Z tego powodu święty Marcin został skojarzony z gęsią. Świadczą o tym powiedzenia ludowe, takie jak na przykład „Na świętego Marcina najlepsza gęsina”, czy „Na św. Marcina gęś do komina”. W późniejszych czasach dzień 11 listopada stał się symbolicznym zakończeniem wszystkich jesiennych rolniczych prac polowych, który świętowano w wyjątkowy sposób. W listopadzie zaczynał się również wielki post adwentowy. Z tego powodu objadano się gęsim mięsem, tuż przed jego rozpoczęciem.
Zgłoszenia do konkursu przyjmowane są do 6 listopada 2021 r. na adres e-mail: kontakt@instututskrzynki.pl.
W dniu 8 listopada w godzinach od 12:00 do 14.00 należy dostarczyć oryginał podpisanego formularza zgłoszeniowego wraz z konkursowymi przekąskami z gęsi do Restauracji „Rzemieślnicza”, mieszczącej się przy ul. Niezłomnych 2 w Poznaniu. Każdy uczestnik może zgłosić maksymalnie pięć rodzajów gęsich przekąsek.
Sfinansowano przez Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego ze środków Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018 – 2030.