Przejdź do treści

Jarmark Wielkanocny w tym roku w innej formie

Jarmark Wielkanocny ruszył pełną parą i już cieszy oko poznaniaków na Starym Rynku. W tym roku jednak – przez wzgląd na trwającą pandemię, zmieniła się formuła i tradycyjne wydarzenie będzie odbywać się w charakterze kiermaszu handlowego. Nie ma mowy też o żadnych imprezach kulturalnych.

Rynek przyozdobią za to świąteczne dekoracje: 4-metrowa palma wielkanocna, wiklinowy zając gigant i ścianka, na tle której będzie można zrobić sobie symboliczne zdjęcie. Drewniane kramy będą odznaczały się kolorowymi wstążkami i zajączkami.

Stragany handlowe zostaną zaopatrzone po brzegi w wyjątkowe wyroby w formie rękodzieła, takie jak: ceramiczne ozdoby wielkanocne (jajka, kury, zające), biżuteria- ręcznie haftowana lub z żywicy jubilerskiej, drewniane i ręcznie malowane przedmioty galanteryjne, pisanki oraz kraszanki wykonywane w różnych technikach zdobienia czy bazie i palmy ozdobne.

Jeżeli chodzi o artykuły spożywcze i regionalne specjały, absolutnym hitem tegorocznego jarmarku będą zapewne wielkanocne zdobione pierniki oraz podlaskie ciasta „sękacze” i „mrowiska”.

Jarmark Wielkanocny rozpoczął się w sobotę – 20 marca i potrwa ponad tydzień – do 28 marca. Stoiska handlowe będą czynne codziennie, od godziny 11:00 do 19:00 lub do „ostatniego” klienta.

„Na Jarmarku Wielkanocnym przestrzegane będą zasady bezpieczeństwa, wymagane przez Główny Inspektorat Sanitarny. Wystawcy otrzymali już szczegółowe informacje dotyczące wytycznych. Sprzedających i klientów oddzielać będzie ściana z pleksi. Zalecany jest odstęp w kolejce. Stoiska zostaną wyposażone w płyn dezynfekcyjny. Tam, gdzie jest to możliwe, obowiązywać będzie płatność zbliżeniowa. O zachowanie zasad bezpieczeństwa proszeni są także poznaniacy i turyści” – czytamy na stronie Miasta Poznania.

Spółka Targowiska ma także propozycję dla restauratorów. To im dedykowana jest akcja „Knajpka na straganie”. W ramach tego przedsięwzięcia lokalni przedsiębiorcy będą mogli zaprezentować swoją ofertę na poznańskich targowiskach, co pozwoli im dotrzeć ze swoimi produktami do szerszego grona klientów.

Akcja ma mieć swój początek właśnie podczas Jarmarku Wielkanocnego. Prezentacja bezpośrednio na targowiskach oraz oferta „na wynos” potraw i wypieków z poznańskich lokali może przyciągnąć poznaniaków i zachęcić do złożenia zamówienia. To dobra alternatywa na Wielkanocny stół.

Niezależnie od Jarmarku Wielkanocnego właściciele cukierni, barów i restauracji będą mogli wyjść do mieszkańców miasta ze swoją ofertą handlową w każdą sobotę, na rynkach: Jeżyckim, Wielkopolskim, Bernardyńskim, Wildeckim oraz na targowiskach na Świcie i przy ul. Racjonalizatorów, w godzinach ich funkcjonowania. Do dyspozycji przedsiębiorców będą stragany, a w razie potrzeby rozstawiony zostanie namiot lub udostępnione będzie miejsce na foodtracki.

Osoby zainteresowane proszone są o kontakt ze spółką Targowiska – za pośrednictwem emaila: biuro@targowiska.com.pl lub telefonicznie, pod numerem: 61 852 04 92.

Sfinansowano przez Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego ze środków Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018 – 2030.

Logo Narodowego Instytutu Wolności

Dodaj komentarz