Faworki zwane chruścikami to jeden z najpopularniejszych przysmaków związanych z karnawałem.
Uwielbiają go nie tylko Wielkopolanie: olbrzymią popularność w naszym kraju faworki pozyskały w połowie XIX wieku. Chruściki wycina się z cienkiego ciasta w formie pasków, przeciętych przez środek. Jeden z ich końców przełożony zostaje przez to nacięcie. Smażone w tłuszczu z reguły są bardzo mocno posypane cukrem pudrem. Ciastka te są bardzo smaczne i bardzo kaloryczne.
Według legendy chruściki powstały przypadkowo z ciasta na pączki. Jeden z cukierników niechcący do głębokiego tłuszczu upuścił cienki pasek ciasta, który przypadkowo zwinął się w warkocz. Nazwa ciastek jest zgodnie z tym zupełnie nieprzypadkowa: une faveour po francusku oznacza „wstążeczkę”. Chruściki pochodzą prawdopodobnie z Litwy bądź z Niemiec. W Polsce w podobny sposób robiło się też róże karnawałowe, które tak jak pączki i chruściki, najlepiej smakują w Ostatki i Tłusty Czwartek.
Przepisy na chruściki i inne karnawałowe smaki znaleźć można na stronie smakipowiatupoznanskiego.pl w zakładce Kulinarium.
Więcej informacji w artykule Liliany Kubiak dostępnym tutaj.