Już niebawem, w długi sierpniowy weekend rozpocznie się trzynasty Ogólnopolski Festiwalu Dobrego Smaku. Stoiska ze specjałami zagoszczą na poznańskim Starym Rynku w dniach 15-18 sierpnia 2019.
Tak jak każdego roku i tym razem będzie się działo.
W Poznaniu odbędzie się stanowiący jeden z kluczowych elementów festiwalu – wielki Jarmark Dobrego Smaku. Powolne przejście pomiędzy blisko setką kramów pozwoli na podroż po ferii smaków niemal ze wszystkich zakamarków kraju.
Będzie można spróbować serów z Wielkopolski, Podhala i Kaszub, poczuć smak ryb z Pomorza i Mazur, wędlin z Podlasia czy lubuskich i dolnośląskich trunków. Nadarzy się też zapewne okazja, aby skosztować nalewek z Kampinosu i Lubelszczyzny.
To nie koniec atrakcji, bo o względy zainteresowanych smakoszy zabiegać będą też goście spoza Polski. Poznamy więc zapach wędlin i chlebów z Wileńszczyzny, a ze słynnym polskim podpłomykiem o naszą uwagę rywalizować będzie alzacki flammkuchen.
Dla spragnionych większych wrażeń dostępne będą belgijskie piwa trapistów. Nie zabraknie też alkoholi z winnic Francji, Włoch, Węgier, Rumunii, Słowenii, Austrii czy Niemiec.
Do udziału w głównym festiwalowym konkursie – turnieju Polska Nalewka Roku organizatorzy od ponad dekady zapraszają twórców domowych trunków z całej Polski. Wśród laureatów konkursu, których najlepsze wyroby zdobyły tytuł Polskiej Nalewki Roku są legendy polskiego nalewkarstwa, ale też osoby, które dopiero startując w nim ujawniły swój potencjał.
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to sporo więcej atrakcji również poza staromiejskim jarmarkiem. Odbędą się na przykład warsztaty kulinarne prowadzone przez prawdziwych mistrzów kuchni, laboratoria smaku, degustacje, koncerty czy wykłady.
Program wydarzenia dostępny jest tutaj.
Opracowano na podstawie: