21 lutego 2022 roku odbędzie się rozstrzygnięcie konkursu „Smak Pączka 2022”.
Pączki są smakołykiem, które na dobre zadomowiły się w polskiej tradycji. Cukiernie, a w ostatnich latach coraz liczniejsze pączkarnie oferują ich rozmaite warianty: z marmoladą, nutellą, słonym karmelem, chałwą, marcepanem a nawet ze szpinakiem. Wśród mieszkańców naszego regionu z pewnością nie brakuje amatorów tego specjału. Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Dziedzictwa Kulturalnego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego „Instytut Skrzynki” w 2022 roku organizuje akcję „Produkt/danie miesiąca”. Uczestniczące w konkursie punkty gastronomiczne mają za zadanie przygotować przypisaną danemu miesiącowi potrawę, a jury wybiera najlepsze dania. W styczniu daniem konkursowym był tatar, uznawany za charakterystyczną potrawę karnawału. W lutym natomiast, z racji przypadającego niebawem Tłustego Czwartku w szranki staną producenci pączków z całej Wielkopolski. Konkurs przeznaczony jest dla przedsiębiorstw dbających o nasze podniebienia: restauracji, cukierni, piekarni a także kół gospodyń wiejskich. Co należy zrobić, by wziąć udział w konkursie?
Do dnia 20 lutego 2002 roku należy nadesłać zgłoszenie na adres e-mail kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl. Następnie należy przygotować co najmniej 12 sztuk pączków w maksymalnie trzech rodzajach i dostarczyć je 21 lutego do Sali konferencyjnej Starostwa Powiatowego w Poznaniu przy ulicy Słowackiego 8. Wyroby oceniać będą dwie kapituły konkursowe: konsumencka oraz ekspercka. By zostać członkiem kapituły konsumenckiej należy wziąć udział w organizowanej na Facebooku zabawie „Smaki powiatu Poznańskiego” i do 16 lutego udzielić odpowiedzi na pytanie brzmiące „Dlaczego to ja powinnam/powinienem zostać członkiem jury?”. Najlepsze odpowiedzi wybrane zostaną przez Instytut Skrzynki-organizatora konkursu „Smak pączka 2022”. Drugą opcją na możliwość zostania członkiem kapituły konsumenckiej jest uczestnictwo w zabawie organizowanej na antenie Radia Emaus podczas trwania programu „Spotkania przy kawie”. Audycja nadana zostanie 14 lutego o godzinie 17.30. Prowadzący i goście programu rozmawiać będą na temat pączków.
Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 21 lutego o godzinie 11.30 w Sali konferencyjnej siedziby Starostwa Powiatowego w Poznaniu przy ulicy Słowackiego 8. Wyłonieni zostaną zwycięzcy, którym jury przyzna nagrody.
Laureat pierwszego miejsca otrzyma certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego, czek opiewający na kwotę 500 zł, voucher na szkolenie do cukierni Pawlova oraz voucher na zakupy w sklepie www.darke.com.pl o wartości 250 zł.
Zdobywca miejsca drugiego otrzyma certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego, czek na 300 złotych, oraz voucher na zakupy w sklepie www.darke. com.pl o wartości 150 zł.
Nagrodą za trzecie miejsce jest natomiast certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego, czek opiewający na sumę 200 zł, oraz voucher na zakupy w sklepie www.darke.com.pl o wartości 100 zł.
Ponadto zdobywcy pierwszych trzech pierwszych miejsc oraz wyróżnień otrzymają zestaw konfitur od Zakładu Przetwórstwa Rolno-Spożywczego „Wiórek”, vouchery uprawniające do uczestnictwa w eventach organizowanych przez Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przetwórstwa Rolno-Spożywczego w Szreniawie oraz upominki od Powiatu Poznańskiego i Instytutu Skrzynki.
Sponsorami nagród w konkursie są cukiernia Pawlova z Lubonia, Zakład Przetwórstwa Rolno-Spożywczego „Wiórek”, Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przetwórstwa Rolno-Spożywczego w Szreniawie, firma DARKE-producent kawy oraz Powiat Poznański.
Zabawie patronuje starosta poznański Jan Grabkowski.
Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są tutaj.