Celem organizowanego przez Instytut Skrzynki konkursu była promocja wigilijnych tradycji kulinarnych naszej malej ojczyzny. Przedsięwzięcie zostało zrealizowane przy pomocy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno – Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska oraz Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku. Konkurs odbył się pod Honorowym Patronatem Jana Grabkowskiego, starosty poznańskiego.
Wśród zgłoszonych do konkursu potraw i przekąsek dominowały pierniki, pierniczki oraz inne słodkości, ale nie zabrakło także postnych pierogów i wyśmienitych ryb. Jury wyłoniło zwycięzców po długich i burzliwych naradach. W ich wyniku I miejsce za menu wigilijne przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich z Mirosławia w gminie Ujście. II miejsce zajęła Julia Panufnik ze Słupcy za pełne menu wigilijne a III miejsce zdobyła Eliza Krzeszkiewicz ze Skrzynek z gminy Kórnik, za przepis na strudel. Wyróżnienie zdobyły również „Pierniczki z pyrą” Katarzyny Radlińskiej z Poznania oraz “Świąteczna fasola” Wiesława Sałkiewicza z Poznania. Zwycięzcy otrzymali zestaw upominków od organizatora konkursu.
Laureatom serdecznie gratulujemy!!!