Przejdź do treści

Konkurs na najlepszą potrawę wigilijną rozstrzygnięty

Zdjęcie, wigilijny stół

Celem organizowanego przez Instytut Skrzynki konkursu była promocja wigilijnych tradycji kulinarnych naszej malej ojczyzny. Przedsięwzięcie zostało zrealizowane przy pomocy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno – Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska oraz Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku. Konkurs odbył się pod Honorowym Patronatem Jana Grabkowskiego, starosty poznańskiego.

Wśród zgłoszonych do konkursu potraw i przekąsek dominowały pierniki, pierniczki oraz inne słodkości, ale nie zabrakło także postnych pierogów i wyśmienitych ryb. Jury wyłoniło zwycięzców po długich i burzliwych naradach. W ich wyniku I miejsce za menu wigilijne przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich z Mirosławia w gminie Ujście. II miejsce zajęła Julia Panufnik ze Słupcy za pełne menu wigilijne a III miejsce zdobyła Eliza Krzeszkiewicz ze Skrzynek z gminy Kórnik, za przepis na strudel. Wyróżnienie zdobyły również „Pierniczki z pyrą” Katarzyny Radlińskiej z Poznania oraz “Świąteczna fasola” Wiesława Sałkiewicza z Poznania. Zwycięzcy otrzymali zestaw upominków od organizatora konkursu.

Laureatom serdecznie gratulujemy!!!

Dodaj komentarz