Przejdź do treści

Informacja prasowa – Zakład Aktywności Zawodowej w Poznaniu

Autor: Notatka prasowa

Fundacja im. Królowej Polski św. Jadwigi działa od 2000 roku.

Realizuje na terenie całej Polski przedsięwzięcia społeczne i projekty służące przeciwdziałaniu wykluczeniu społecznemu, w tym przede wszystkim rehabilitacji społecznej i zawodowej oraz integracji osób niepełnosprawnych.

Niezwykle ważna w działaniach Fundacji jest ekonomia społeczna – osiąganie celów społecznych metodami gospodarczymi. Uważamy ją za jeden z najważniejszych i najskuteczniejszych sposobów walki ze skutkami niepełnosprawności, bezrobociem, uzależnieniami itd. Dobrze działające zakłady aktywności zawodowej, spółdzielnie socjalne, spółki non-profit, fundacje i stowarzyszenia prowadzące działalność gospodarczą sprawiają, że ludzie je współtworzący nie tylko mogą pracować, ale mają poczucie godności i sukcesu. Podmioty ekonomii społecznej dają pracę i poczucie samodzielności ludziom, których szanse na otwartym rynku są znikome.

Od 2018 r. Fundacja prowadzi Zakład Aktywności Zawodowej, który w Słupcy, w Poznaniu i w Puszczykowie łącznie daje zatrudnienie 138 pracownikom ze znacznym i umiarkowanym stopniem niepełnosprawności. Zapewnia miejsca pracy przystosowane do niepełnosprawności i indywidualnych możliwości pracownika oraz stwarza warunki do rehabilitacji zawodowej, społecznej i leczniczej.

Zakład w Słupcy oferuje usługi działów: gastronomii, pralni, szwalni, porządkowego i montażu. Osoby zatrudnione w Zakładzie Aktywności Zawodowej w Puszczykowie pracują przy montażu i konfekcjonowaniu detali po zakończeniu procesu produkcji.

Profilem branżowym pierwszego w aglomeracji poznańskiej Zakładu Aktywności Zawodowej od początku był montaż kolczyków związanych z systemem identyfikacji i śledzenia zwierząt, a w połowie 2024r. uruchomiono pizzerię pod nazwą ZAZPIZZA.pl ZAZ Pizza

Praca związana z montażem kolczyków jest pierwszym zajęciem, lekkim i niemęczącym dla osób, dla których niejednokrotnie to pierwsza praca po wyjściu z WTZ lub praca podjęta po długim czasie bierności zawodowej. Praca w kuchni i przy obsłudze klienta pozwala na nabywanie i rozwijanie nowych umiejętności praktycznych i społecznych, w tym związanych z bezpośrednią obsługą klienta.

Obecnie w ZAZ w Poznaniu pracuje 25 osób.Fundacja planuje rozszerzenie Zakładu o kolejną lokalizację – w Swarzędzu.

Dodaj komentarz