Już jutro, w czwartek 12 sierpnia rozpocznie się 15. edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Festiwal potrwa do niedzieli 15 sierpnia.
Jarmark Dobrego Smaku tradycyjnie zaplanowano na Starym Rynku, gdzie pojawią się dania regionalne z całej Polski i ze świata. Organizatorzy zapowiadają, że będzie można tam spróbować węgierskich langoszy, tureckiej baklawy, bałkańskiego burka, słodkości z Azerbejdżanu, wietnamskich pierożków, bułgarskiego giuwecza, włoskiego panini, greckiego souvlaki i wielu innych przysmaków.
Po raz pierwszy Festiwalowi Dobrego Smaku towarzyszyć będzie Festiwal Polskich Alkoholi Rzemieślniczych.
Ciekawostką będą konopne pyry z gzikiem. Poznańscy szefowie kuchni zainspirowali się tym daniem. W 10 poznańskich restauracjach będzie można skosztować pyry z gzikiem na oleju konopnym, z prażonymi nasionami konopnymi ze świeżo zerwanym liściem. W niektórych lokalach pojawią także inne wariacje na temat kuchni konopnej – zapowiedział Jan Mazurczak, prezes Zarządu Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.
Wszystkie informacje o festiwalu można znaleźć tutaj.
Sfinansowano przez Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego ze środków Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018 – 2030.