Mleczna, deserowa, biała, a ostatnio nawet różowa, czyli… czekolada! Dziś obchodzi swoje święto.
Czekolada swoje początki znajduje w Ameryce Łacińskiej. Wytwarzano ją z ziaren kakaowca już cztery tysiące lat temu! Była ona stosowana zarówno w praktykach religijnych, jak i w medycynie. Ziarna kakaowca trafiły do Europy, jak większość produktów, za pośrednictwem podróżników z Hiszpanii. Czekolada na terenach Starego Kontynentu z początku dostępna była jedynie dla jej najzamożniejszych mieszkańców, jednak coraz szybciej zyskiwała sławę we wszystkich grupach i państwach Europy.
W chwili obecnej czekolada przyjmuje wszystkie możliwe wzory, kolory. Jej odmiany są bardzo liczne, znaleźć można czekoladę z rodzynkami czy orzechami, a ostatnio łączy się ją nawet z chili lub z solą.
Czekolada, mimo swojej kaloryczności, jest bardzo zdrowa. Znaleźć w niej można takie substancje jak żelazo, magnez, potas, błonnik, wapń, a nawet różnorodne antyoksydanty. Według badań najzdrowszą czekoladą jest czekolada gorzka – ma ona doskonały wpływ na nasz nastrój, myślenie, samopoczucie, a także działa energetyzująco.
Zjedzmy dziś chociaż symboliczną kostkę czekolady. Smacznego!
(Ciekawostka: przeciętny Polak w ciągu roku zjada… 63 tabliczki czekolady!)
Sfinansowano przez Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego ze środków Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018 – 2030.