Kokos - tradycyjny, smaczny i zdrowy

marcinl, 10 marzec, 2017 - 09:35
Róża Gulik

Nazwa kokosu pochodzi od hiszpańskiego słowa „coco”, co oznacza widmo, ducha, sam zaś owoc występuje w tropikach.

 

Jest orzechem palmy kokosowej osiągającej nawet do 30 metrów wysokości. Aby wybrać dobry orzech należy nim potrząsnąć; jeśli usłyszy się przelewający się płyn, oznacza to, że owoc nie jest wysuszony i jest dobry do spożycia.

 

Po zrobieniu w nim dziury wylewamy tzw. mleko kokosowe a po rozłupaniu zjadamy miąższ.

Mleko kokosowe ma szerokie zastosowanie w kuchni, jest szybkim dostawcą energii, nie zawiera laktozy i ma lekko słodkawy smak. Możemy „na śniadanko” zalać nim musli, dodać do dań z wołowiny, drobiu, ryb i wieprzowiny.

 

Można też użyć je do zup i sosów, co spowoduje zagęszczenie tychże; nie gotujmy ich jednak zbyt długo i dodajmy na sam koniec. Desery i ciasta również będą pyszne, jeśli dodamy do nich mleko kokosowe.

 

Zainteresowałam się olejem kokosowym, gdyż widzę go coraz więcej na półkach sklepowych. Olej w połowie składa się z kwasu laurynowego - tłuszczowego, który w temperaturze pokojowej zachowuje stan stały i jest odporny na wysokie temperatury (nie zapala się). Olej kokosowy ma cudowny smak orzecha i jest wielkim konkurentem innych tłuszczów.

 

Jeśli opuścimy kuchnię z olejem kokosowym w garści też się na coś przyda. Posiada właściwości antywirusowe i przeciwgrzybicze, chroni skórę przed infekcjami i pomaga w procesie gojenia w razie otarć i skaleczeń. Piękności też pomaga, gdyż w kosmetyce jest mile widziany: natłuszczamy nim spierzchnięte usta, nawilżamy skórę i odżywiamy włosy. A zupełnym hitem jest to, że olej kokosowy, jak dowodzą badania, ma działanie odchudzające szczególnie w okolicach brzucha.

 

Zatem niech orzech kokosowy nie będzie duchem, tylko realnym dodatkiem do wszystkiego.

0 komentarzy

Dodaj nowy komentarz